Cookie- och Sekretesspolicy


3-2-1: Så här rengör du effektivt dina stenplattor

Alger, smuts och lavar gör livet surt för husägare med stenaltan. Men det finns en effektiv metod att ta bort alltihop – utan att skada dina stenplattor.

Alger och smuts gör livet surt för husägare med stenaltan. Men det finns en effektiv metod att ta bort alltihop – utan att skada dina stenplattor.

Rensning af fliseterrasse
Stenaltanen blir så gott som ny efter tvätten.

Det är främst två bovar som vanpryder dina trädgårdsplattor av betong och lägger sordin på stämningen när sommaren ska avnjutas på din stenaltan:

ALGER är de grönbruna och hala beläggningar som speciellt trivs i de skuggiga områdena av din stenaltan, till exempel på husets norrsida.

LAVAR visar sig som vita eller grå fläckar på betongplattor. Lavar dyker upp både i sol och i skugga.

LÄS OCKSÅ: Nytt liv åt altanen.

Tre metoder tar bort ALGER på din stenaltan:

 1. En arbetsinsats – En rejäl arbetsinsats med skurborste är en bra och miljövänlig metod. Regelbunden rengöring med vatten och kvast får bort smuts alger och mossa. Ett alternativ är att slipa bort algerna: Strö ut fogsand över plattorna och sopa ordentligt. Det tar tid, men samtidigt fyller du på fogarna med ny sand.
 2. Kemisk lösning – Kemisk algtvätt, som man efteråt sköljer bort, kan hjälpa till att lösa problemet med alger. Det finns flera varianter på hyllorna i byggvaruhuset – se till att välja en godkänd algtvätt.
 3. Högtryckstvätt – den kraftiga vattenstrålen från en högtryckstvätt tar effektivt bort algerna. Men var försiktig! För högt tryck kan skada ytan, eftersom det helt enkelt spolar bort lite av betongen. Det gör plattornas yta skrovligare och därmed ännu mer mottagliga för alger och smuts.

LÄS OCKSÅ: Stort test av högtryckstvättar

2 metoder tar bort LAVAR på din stenaltan:

 1. Kemi plus arbetsinsats – Alla former av kemisk stentvätt fungerar i stort sett likadant – och är effektiva mot lavar. Stentvätt bör sitta och verka en stund innan den skrubbas bort med kvast eller skurborste.
 2. Såpa – den klassiska huskuren med såpa mot lavar håller fortfarande – delvis. Tillvägagångssättet är likadant som med stentvätt, men såpan kräver en hårdare arbetsinsats för att fungera effektivt.

En metod avlägsnar ALL SMUTS på din stenaltan:

Har din stenaltan angripits av både alger OCH lavar finns det en metod som effektivt rengör din stenplattor. Metoden är förvånansvärt enkel och du slipper använda kemiska medel på din stenaltan, samtidigt som du bekämpar både alger, lavar och vanlig smuts på en gång.

Lösningen är att montera på ett speciellt munstycke – en så kallad altantvätt eller Patio Cleaner – på en högtryckstvätt.

Terrassevasker på fliseterrasse
En altantvätt på högtryckstvätten är effektiv mot både alger och lavar.

Högtryckstvättens vattenstrålar är så kraftfull att den kan skada själva plattan. Altantvätten är ett roterande munstycke som fördelar högtrycksstrålen över ett stort område och på så sätt skonar ytan på dina stenplattor.

Altantvätten rengör även fogarna mellan dina trädgårdsplattor, så det kan vara nödvändigt att fylla på med ny fogsand efteråt. När det är gjort är din stenaltan så gott som ny.

Relaterade artiklar

 • Hur styr jag alla stenarna?

  Hur styr jag alla stenarna?

  07/06 Jag ska anlägga en stenlagd altan och vill förstås göra det så snyggt som möjligt. Hur undviker jag att stenbeläggningen blir skev?

 • Så bygger du en terrass av träplattor

  Så bygger du en terrass av träplattor

  28/04 En terrass av träplattor är både vacker och skön att gå på. Och byggs den på ett fast underlag håller den i många år.

 • 3 TIPS: Rena stenplattor på nolltid!

  3 TIPS: Rena stenplattor på nolltid!

  22/03 Det är lätt att göra fläckiga och halvgröna plattor snygga igen. Här får du 3 ENKLA lösningar på hur du får bukt med lavar, alger och oljefläckar.

 • GUIDE: Välj rätt plattor och stenar

  GUIDE: Välj rätt plattor och stenar

  27/06 Det finns massor av alternativ till grå betongsten. I vår stora guide får du hjälp att välja rätt stenbeläggning till din altan, infart och trädgård.

 • 3 VARIANTER: Anlägg en stenaltan

  3 VARIANTER: Anlägg en stenaltan

  24/05 En gedigen stenaltan kan hålla i många, många år. Gatsten på nät är en av tre bra lösningar på altaner; från den klassiska till den avancerade.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss