Cookie- och Sekretesspolicy


Från trist betong till ädelt trä

En gammal, ojämn och sliten terrass av stenplattor kan snabbt och lätt bli en exklusiv och elegant uteplats med golv av mörkt ädelträ.

Det är förvånansvärt lätt att lägga nytt golv på terrassen, så att den förvandlas från en trist och grå betongplatta till ett elegant uterum. Här använder vi brädor av hårt ädelträ som fästs på ett bjälklag av trä, som lagts på underliggande stenplattor. Samtliga skruvar dras i uppifrån i förborrade hål och försänks för att kunna täckas med pluggar av samma ädelträ. Det låter exklusivt och det ser exklusivt ut Men det är inte svårt. Konstruktionen är relativt enkel. På väggen fästs en bärlina och från den går det reglar ut till en tvärgående regel längs framkanten på terrassen och ovanpå läggs brädorna.

Passar alla terrasser

Du kan använda samma konstruktion till alla terrasser som har ett fast underlag, t.ex. stenplattor. Om underlaget är naken jord, gräver du ner plintar som kan hålla reglarna stabilt. Men det är ett par saker du ska tänka på. Även om underlaget är sten- eller betongplattor, ska du skydda reglarnamot markfukt för annars ruttnar de i takt med att de blir fuktiga. Det kan ju ligga vatten på plattorna i flera dagar innan det dunstar. Här har vi löst problemet med plastilar, bitar av vattenfast plywood och takpapp – som samtidigt gjorde det lätt att få bjälklaget att ligga vågrätt. Mellan bärlinan och väggen la vi också takpapp för att skydda mot fukt. Terrassbrädorna läggs med ett litet mellanrum, så att regn- och smältvatten kan rinna undan. Träet bör också skyddas med träolja, som dessutom får träet att behålla sin fina glöd.

Relaterade artiklar

 • Försänk skruvar i hårt trä

  Försänk skruvar i hårt trä

  26/07 VIDEO: När man lägger ett terrassgolv behöver man oftast dra i flera hundra skruvar. Det tar tid. Särskilt om man använder ett hårt träslag där man både behöver förborra och försänka skruvarna.

 • Byt terrassplankor kvickt och lätt

  26/07 VIDEO: Även om man bygger en terrass av tryckimpregnerade plankor påverkas den av väder och vind. Den här plankan har börjat ruttna.

 • Det är hårt slit att bygga ny terrass

  Det är hårt slit att bygga ny terrass

  26/08 MEN det är värt ett par dagars hårt arbete, när belöningen är en härlig stenterrass med lä och kvällssol. Hämta vår steg-för-steg-guide och spara tid.

  Svårighet 2/4
 • Hur gör jag en enkel terrasstrappa?

  Hur gör jag en enkel terrasstrappa?

  21/08 Jag vill bygga en trappa upp till min terrass. Jag har sett en lösning med plansteg som frästs in i vangstyckena. Finns det någon enklare lösning?

 • Hur lägger jag min träterrass finast?

  Hur lägger jag min träterrass finast?

  11/08 Jag ska lägga en träterrass och det visar sig att brädorna inte är så långa att de når från kortsida till kortsida. Hur och var ska jag skarva brädorna?

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Från trist betong till ädelt trä
 • Från trist betong till ädelt trä

Svårighetsgrad

Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss