Cookie- och Sekretesspolicy


Bygg ett stabilt staket

Om man ska bygga ett staket på en öppen terrass utan hörnstolpar kan det vara svårt att få bygget stabilt.


Men som vi ska visa har vår hantverkare en bra och hållbar lösning på problemet. Vi använder en av de befintliga staketspjälorna och tillverkar en hörnstolpe med samma avrundade profil. Vi använder furuplankor i dimensionen 32x100 mm.

Det ger ett lika starkt hörn som en kraftig stolpe. När överdelen är avrundad läggs plankan an mot terrassen och hantverkaren markerar var den ska göras fast.

Eftersom terrassen sticker ut lite grand över kanten måste vi såga ur så att hörnstolpen ligger an helt mot terrassen. Markeringen sågas ur med en sticksåg i två omgångar så att urtaget blir exakt. Ursågningen håller också an mot hörnstolpen så att den inte kan röra sig i sidled.

Höjden på det gamla staketet tas ut och hörnstolpen passas av mot det. Stolpen görs fast med en enda rostfri skruv 6x60 mm.

Den skruvas inte in helt. Med hjälp av ett vattenpass väger hantverkaren in stolpen helt i lod innan den dras fast. Ytterligare några skruvar fäst i stolpens nedre del, så att den sitter fast med fyra skruvar allt som allt.

Hantverkaren mäter bredden mellan stolparna och sågar till en del av det gamla staketet så att det passar. Staketet hissas upp en aning från terrassgolvet. Dels för att det inte ska dra åt sig fukt från golvet, dels för att hålla samma avstånd som staketet gör på den gamla terrassdelen.

Här använder vi en tunn list för att hålla staketet på plats medan det görs fast i hörnstolpen med två skruvar. Även på insidan görs staketet fast med ett par skruvar.

De dras fast i vinkel för bästa möjliga fäste i stolpen. Den andra hörnstolpen sågas till och monteras på samma sätt. Det tar inte mer än en eftermiddag att bygga ett nytt och hållbart staket som passar i stil med resten av huset.

Relaterade artiklar

 • GALLERI: Lä och ljus på altanen

  GALLERI: Lä och ljus på altanen

  11/08 Hösten står för dörren! Men det är som tur är inte omöligt att förlänga sommaren. Här är de bästa projekten som garanterar fler varma sommarkvällar på altanen.

 • Kritsnöre

  Kritsnöre

  27/07 VIDEO: Om du behöver markera upp större avstånd har du ovärderlig hjälp av en snörslå.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Försänk skruvar i hårt trä

  Försänk skruvar i hårt trä

  26/07 VIDEO: När man lägger ett terrassgolv behöver man oftast dra i flera hundra skruvar. Det tar tid. Särskilt om man använder ett hårt träslag där man både behöver förborra och försänka skruvarna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss