Cookie- och Sekretesspolicy


Terrass av smågatsten

I det här projektet bygger stensättaren en terrass av smågatsten. Terrassen ska vara 3x3 meter stor. Ytterkanterna består av en ram av två stenrader. Innanför ramen läggs smågatsten i ett dubbelt halvbågemönster som både är stabilt och vackert att se på.

Den här Terrassen anläggs inuti en hallbyggnad av praktiska skäl, därför finns det redan grus på marken, men gör det självaren anlägger sannolikt sin terrass i trädgården, där underlaget typiskt sett är jord. Då måste man först gräva ut jorden och fylla ut med grus.

Även om det egentligen inte behövs här gräver vi ändå undan gruset för att illustrera processen på bästa sätt. När man bestämt var Terrassen ska ligga måste man först av allt lägga en stadig grund. Dess sammansättning beror av hur stor belastning den kommer att utsättas för.

Den här Terrassen är avsedd att gå på och inte för biltrafik och parkering. Vi gräver ut 20 cm för att ge plats för både grus och smågatsten. Här använder vi en minigrävare, som man kan hyra på byggmarknader. Särskilt vid större terrassprojekt underlättar det arbetet.

Alternativet är att gräva ur jorden med en vanlig skyffel. När minigrävaren gjort grovjobbet måste man avsluta med en skyffel för att jämna till underlaget. Gropen måste inte vara helt plan, men det får inte finnas för stora ojämnheter.

Terrassen ska som sagt vara 3x3 meter, så när gropen är grävd mäter stensättaren om den är tillräckligt stor. Gropen får gärna vara lite större än 3 meter, men inte mindre.

När gropen håller rätt mått kollar stensättaren också djupet. Det ska som sagt vara 20 cm, som här. Terrassen markeras med järnspett och murarsnöre. Om Terrassen hade legat intill ett hus skulle stensättaren ha börjar med den sida som låg närmast huset. Här markeras husets placering med rött.

Två spett knackas ner i marken, ett på var sida, och stensättaren spänner ett snöre mellan dem. På det första spettet sätts snörets höjd av så att den stämmer med husets sockel plus en cm. På så vis kompenserar man för smågatstenens ojämna översidor.

Avståndet från Terrassen upp till den första tegelstenen i fasaden ska vara minst 10-15 cm för att minimera risken för fuktskador.

Stensättaren spänner upp snöret med hjälp av ett vattenpass, så att det hamnar precis i våg. Då är han säker på att höjden är densamma i båda ändarna. När det främre snöret sitter på plats ska det bakre sättas upp parallellt med detta. Här kan det vara en fördel att ha en medhjälpare som håller måttbandet.

Tre meter mäts upp och ett spett knackas ner i hörnet. När spettet knackats ner, mäter stensättaren igen så att det inte har flyttat sig medan det knackades ner i marken. Samma sak upprepas i det sista hörnet.

Det är alltid bra att dubbelkolla att måtten är riktigt avsatta, det besparar gör det självaren både från förargelsen och från en massa förspillt arbete. Härefter markerar stensättaren det främre snöret ungefär på mitten och knackar ner ännu ett spett i höjd med markeringen.

Stensättaren mäter upp ett tillfälligt avstånd till det bakre snöret, här 3,3 meter, och en markering sätts av på det bakre snöret.

På samma avstånd sätts ett annat märke av på andra sidan det bakre snöret. Avståndet mellan de båda punkterna avläses, mitten markeras och ett spett knackas ner vid mittmarkeringen. Linjen mellan de båda mittersta spetten är vinkelrät mot både fram- och baksnöret.

Nu behöver vi bara parallellförskjuta den linjen åt respektive sida för att få en kvadrat med räta vinklar i alla hörn. Stensättaren mäter avståndet från mittensnöret till spettet, här är det mycket lägligt 150 cm och därför kan vi låta spettet sitta kvar.

Samma avstånd mäts ut på det främre snöret och ytterligare ett spett knackas ner. Notera att markeringen på snöret sitter utanför kanten på spettet. Då kan stensättaren spänna snöret precis vid markeringen.

Snöret som nu spänns mellan spetten markerar terrassens ena sida. Stensättaren dubbelkollar återigen att måtten är rätt. Samma princip används för att mäta upp och markera den andra sidan.

Relaterade artiklar

 • GALLERI: Lä och ljus på altanen

  GALLERI: Lä och ljus på altanen

  11/08 Hösten står för dörren! Men det är som tur är inte omöligt att förlänga sommaren. Här är de bästa projekten som garanterar fler varma sommarkvällar på altanen.

 • Kritsnöre

  Kritsnöre

  27/07 VIDEO: Om du behöver markera upp större avstånd har du ovärderlig hjälp av en snörslå.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Försänk skruvar i hårt trä

  Försänk skruvar i hårt trä

  26/07 VIDEO: När man lägger ett terrassgolv behöver man oftast dra i flera hundra skruvar. Det tar tid. Särskilt om man använder ett hårt träslag där man både behöver förborra och försänka skruvarna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss