Cookie- och Sekretesspolicy


Sammanfoga med rundstav

Vill du slippa fula metallbeslag när du bygger ramverket till staketet kan du med fördel foga ihop det med hjälp av rundstav. Här demonstrerar hantverkaren hur det görs på enklast vis.


Fäst först ihop stolpen och överliggaren med hjälp av en lång skruv, försedd med torx-spår. Eftersom skruven ska ut igen väljer hantverkaren torxspår, så att han säkert får fäste med skruvdragaren. Hantverkaren borrar igenom stolpen med en 16 mm tjock träborr.

Hålet borras långt in i överliggaren. Man kan behöva köra in och ut med borrstålet ett par gånger för att få ut alla borrspån.Som synes har vi borrat 15-20 cm in i överliggaren, vilket bör räcka för att de en stabil fog.

Nu ska rundstaven på plats. Lägg på lim både i hålet och på rundstaven. Använd ett trälim som är godkänt för utomhusbruk.Rundstocken är 16 mm i diameter, precis som borren.

Med en hammare knackas den in så långt det går. Torka av överskjutande lim omedelbart och skruva ut den långa torx-skruven.

Ytterligare en rundstav ska monteras för att få en stark sammanfogning. Därför borrar hantverkaren ytterligare ett 16 mm hål. Arbetsgången är densamma som första gången.

Ett enkelt knep är att spetsa staven lite grand i ena änden, så att den glider in i hålet lättare. Då fördelas också limmet bättre. Använd alltid rundstav av obehandlat mjukt trä, exempelvis furu, till sammanfogning.

Sådant virke utvidgar sig nämligen en aning och sitter bättre fast än rundstav av hårdare trä.

Såga slutligen av den utstickande rundstaven med en fintandad handsåg och slipa sedan av med en fil eller en bit sandpapper. Nu har vi en fin och klassisk träfog, i stället för fula metallbeslag i hörnet. Och träfogen håller minst lika bra.

Relaterade artiklar

 • Foga halvt i halvt

  Foga halvt i halvt

  21/07 VIDEO: Ett av de vanligaste sätten att foga samman trä är att foga halvt i halvt. Ett typiskt användningsområde är när man grundlägger en terrass.

 • GALLERI: Lä och ljus på altanen

  GALLERI: Lä och ljus på altanen

  11/08 Hösten står för dörren! Men det är som tur är inte omöligt att förlänga sommaren. Här är de bästa projekten som garanterar fler varma sommarkvällar på altanen.

 • Kritsnöre

  Kritsnöre

  27/07 VIDEO: Om du behöver markera upp större avstånd har du ovärderlig hjälp av en snörslå.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss