Cookie- och Sekretesspolicy


Läsarnas bästa idéer
för lä och skydd på altanen

Dåligt väder behöver inte hindra en mysig sommarkväll på din altan. Ett enkelt vindskydd stoppar blåst och ett halvtak ger skydd mot regn. Här får du sex bra byggidéer från läsarna.

terrasse japansk hegn
Det har borrats hål i alla överliggare, så att det går att dra i vajrarna.

1. Japaninspirerat staket till din altan

"Jag har satt upp ett staket runt terrassen och det har en luftig, japaninspirerad stil. Staketet står ovanpå en mur med stensättning.

Stolparna har grävts ner 90 cm och avslutas upptill med en överliggare, vilket gör att staketet ser ut att bestå av ramar, placerade vid sidan av varandra.

I varje ram finns ett antal rundträn som hänger i vajrar som har satts fast i överliggaren.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Eftersom rundträna inte fyller varje ram på bredden verkar konstruktionen lätt. Vajrarna sitter fast nertill i stora stenar. L.G."

terrasse japansk hegn
Vajrarna hakas fast på krokar, som sitter på stora stenar under staketet.


2. Flexibelt vindskydd stoppar den kalla blåsten på din altan

"Vid ena hörnet på terrassen blåser det ofta, och därför har jag konstruerat ett flyttbart vindskydd, som kan sättas upp där vi behöver lä.

Vindskyddet består av tre färdiga skärmar på 180 x 120 cm, som jag har satt ihop på ett sådant sätt att de vinklas i förhållande till varandra.

Jag borrade hål i ramarna på skärmarna och drog flagglina genom hålen så att den fungerar som gångjärn. Skärmarna kan lätt fällas ihop. N.H."

Terrasse fleksibelt hegn
Skärmarna kan stå för sig själva utan att förankras i marken om man bara vinklar dem.

Terrasse fleksibelt hegn
De tre ihopbundna skärmarna ger lä på terrassen, om det blåser upp.


3. Altan med vindskydd och halvtak

"Jag har byggt en terrass på c:a 40 m² på gaveln till min maskinhall i västerläge. Här var det en lång vägg utan fönster där det var lätt att sätta upp en bjälke för taksparrana, så att terrassen kunde bli delvis övertäckt.

Terrassen består av en stor stenlagd yta inramad av en rad plintar, på vilka det sitter en syll. Runt om terrassen löper ett räcke som byggts på den nedre syllen.

I den ena änden av terrassen har jag byggt ett halvtak och klätt in konstruktionen med glas och ram. På det viset kan vi sitta i lä för västanvinden, men vi kan ändå titta ut i trädgården och njuta av utsikten.

Halvtaket är ett Fastlock Uni-tak som var lätt att montera. Taket gör att vi kan använda terrassen i alla väder och att vi faktiskt gör det för att det både är lä och torrt.B.C."

Terrasse hegn halvtag
Stenbeläggningen på terrassen består av rödbrunt marktegel.

Terrasse hegn halvtag
Taket består av sex taksparrar fästa med balkskor på en bjälke på väggen. Sparrarna sitter med 80 cm mellanrum. Tvärs över sparrana sitter läkt som taket fästs på.


4. Smart halvtak täcker altanen

"Vi ville ha ett tak över altanen, men det var inte möjligt att fästa taket på väggen under villataket. Det fanns helt enkelt ingen plats.

Vi beslöt i stället att låta halvtaket gå upp över villans tak och då fick vi också tillräckligt stor takhöjd under altantaket.

Taket vilar på fyra hörnstolpar och tre av dem är en del av räcket runt altanen. Den fjärde stolpen har fästs på altangolvet med byggbeslag. Taket är ett brädtak som har klätts med takpapp. B.V."

Terrasse halvtag
Halvtaket går upp över villans tak. För att det inte ska blåsa ner mellan taken är det tätt här.


5. Vindskydd med myshörna

"Från början skulle jag endast sätta upp ett vindskydd längs ena sidan av terrassen. Men under tiden jag höll på upptäckte jag att vindskyddet borde förstärkas.

Lösningen blev att ”snickra” en soffa mot vindskyddet, och det gav tillräcklig stabilitet eftersom soffryggen sitter fast på vindskyddet.

Jag har använt överblivna terrassbrädor till det mesta av soffan som har byggts i vinkel: sockel, sits och armstöd. Brädorna räckte också till ett soffbord, så det har varit billigt.

Dynorna i soffan har skurits till av billiga skumplastmadrasser och sedan sydde vi överdrag till dem. Därefter la vi ett stort antal kuddar från Ikea i soffan.

Resultatet är en praktisk, fin och trevlig myshörna som används hela sommaren. Ja, soffan är vår favoritplats.B.V."

Terrasse læhegn
Soffhörnan är familjens favoritplats på terrassen.

Terrasse læhegn
Soffan är en del av vindskyddet, och nästan alla delar har tillverkats av överskottsbrädor.


6. Snygg fläta till trädgårdsstaketet

"Vi tyckte att det var lite för öppet på vår nya terrass så att grannen kunde följa med i allt vad vi gjorde, när bladen föll från häcken. Jag satte därför upp ett insynsskyddande staket och till det använde jag överskottsmaterial.

Staketet har 100 x 100 mm stolpar som jag hyvlade bort alla hörn på och sedan slipade med excenterslip. Mellan stolparna sitter tvärlister 15 x 30 mm som har täljts runda i kortändarna, så att de kan stickas in i hål i stolparna och fästas utan beslag.

Spjälorna, som har flätats mellan listerna, är mahognybrädor som har sågats till 4 mm tjocka lister. När jag hade flätat fast alla spjälor sågade jag spår i en list och fäste ovanpå varje sektion. Då skyddas ändarna på träet mot fukt.

Avslutningsvis ströks allt trä med utelasyr för att hålla sig snyggt i många år.A.N."

Terrasse flethegn
Det snygga staketet skärmar av för insyn från grannen, och det är faktiskt lika fint på den andra sidan, för det har rests utan beslag.

Terrasse flethegn
Hålen i stolparna har borrats med hjälp av en mall, som ser till att det är samma avstånd mellan dem på alla stolpar och då passar de tvärgående listerna perfekt. Listen, som avslutar staketet upptill, har spår för de uppåt-vända kortändarna på de stående listerna och skyddar dem därmed mot fukt.

Sitter du själv inne med en bra idé till altanen, blir vi glada om du vill dela med dig i Forum.

Relaterade artiklar

 • 7 TIPS: Större utbyte av altanen

  7 TIPS: Större utbyte av altanen

  14/04 Det döljer sig något under den här altanen. Se den smarta detaljen – och alla de övriga snygga altanidéerna från Gör Det Självs läsare.

 • Njut av utelivet på din nya veranda

  Njut av utelivet på din nya veranda

  28/08 Med denna veranda slipper du frukta den nyckfulla, svenska sommaren. Den ger dig nämligen möjlighet att vara ute även när det regnar.

  Svårighet 4/4
 • Täck terrassen på 30 sekunder

  Täck terrassen på 30 sekunder

  11/07 En markis kan mer än att bara ge skugga. Se de 3 bästa skälen till att du ska skaffa dig en markis till terrassen.

 • Suverän altantvätt

  Suverän altantvätt

  13/02 Behöver DIN altan också en rejäl rengöring efter vintern? Gloria Multibrush är en supereffektiv maskin som imponerade i vårt test.

 • GALLERI: Lä och ljus på altanen

  GALLERI: Lä och ljus på altanen

  11/08 Hösten står för dörren! Men det är som tur är inte omöligt att förlänga sommaren. Här är de bästa projekten som garanterar fler varma sommarkvällar på altanen.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss