Cookie- och Sekretesspolicy


Läsarnas bästa idéer:
Få ut mer av din altan

Vad sägs om en dynlåda, en sandlåda eller kanske en flyttbar hemmabar på altanen? Gör Det Självs läsare har massor av bra idéer för din altan!

Opbevaring under terrassenDet är lätt att källsortera när man har gott om plats.

1. Källsortering under altangolvet

"Jag tycker att min hustrus idé med källsortering och förvaring under altangolvet är fantastiskt bra, och jag hoppas att andra kan inspireras till en liknande lösning.

Vår altan runt huset är under tak och på samma nivå som golven i bottenvåningen. Det innebär att altanen står på stolpar och att det finns gott om plats mellan altangolvet och marken. Det är därför smart att använda detta utrymme för förvaring av olika saker och till källsortering av avfall.

Jag sågade av altanbrädorna och skruvade fast dem på ett par tvärgående brädor till två luckor. De har satts fast med gångjärn på ena sidan och när de ligger ner vilar de på tvärmonterade reglar. Under varje lucka finns tre fack med stora plastkorgar, som man lätt kan lyfta upp och ta med sig.

Luckorna vilar på tvärmonterade reglar när de har fällts ner och bildar då en del av altanen. L.E."

Opbevaring under terrassen
Ett diskret hål i ena brädan fungerar som handtag när en lucka ska f ällas upp.


2. Dynlådor med flera funktioner

"Det är ofta problem med att hitta en plats för alla dynorna på terrassen, om man vill skydda dem mot dagg och regn. De dynlådor som kan köpas rymmer inte så många dynor och de är dessutom ofta för höga att sitta på.

Därför har jag snickrat två lådor, som dels har gott om plats för dynor, dels är så låga att de är behagliga att sitta på.

STEG FÖR STEG: Bygg en dynlåda i toppklass

Varje låda är cirka 50 x 150 cm och har gjorts av plywood. Under locket sitter ett par gummilister som skapar avstånd mot lådan, för att det ska komma ner luft till dynorna.

För att luften inte ska stå still i lådorna har jag gjort bottnen av lister, som sitter några centimeter ovanför terrassen. Locket täcker inte hela lådan utan sitter fast på en bräda längs ena långsidan. Då får också ryggstödet något att vila på. J.J."

Terrasse hyndebokse
Två lådor ger massvis av plats för dynorna, men de kan användas till annat än förvaring.

Terrasse hyndebokse
Lådorna för dynorna används som bänkar, och ryggstöden gör dem behagliga att sitta på.

Terrasse hyndebokse
Ryggstöden kan läggas ner i förlängning av varje bänk, och eftersom de har utfällbara ben på baksidan bildas en bädd.


3. Vagnar till dina blommor

"När jag hade lagt en ny träterrass var det en del brädor över och av dem snickrade jag några små vagnar, som jag har satt blomkrukor på.

BYGG SJÄLV: Högbädd på altanen

Eftersom vagnarna har hjul så kan jag lätt flytta de tunga krukorna när det behövs. På så sätt skonar jag ryggen.

Varje vagn har snickrats av tre brädor och de har skruvats fast med rostfria skruvar på två tvärgående brädlappar. Under brädlapparna sitter fyra hjul, ett i varje hörn.

På ovansidan av de tre brädorna har jag satt ett litet podium av tre brädor (halv längd), som satts fast på en ram av fyra brädbitar. Det är trevligt att kunna sätta krukorna på olika nivåer för att få det bästa av blommorna. S.S."

Terrasse mobile vogne blomsterDet är lätt att flytta de små vagnarna och det ser trevligt ut när blommorna står på olika nivåer.


4. Flyttbar bar till terrassen

"Jag har snickrat en kombinerad bardisk och utekök till vår terrass. För att kunna flytta baren eller köket till skugga (eller sol, efter önskemål) har jag satt hjul under.

INSPIRATION: 3 snygga möbler till altanen

Bänkskivan är av formplywood som är extremt vattentålig. Den sticker ut en bit från underredet så att detta och dörrarna skyddas mot regn.

Det är praktiskt med dörrar till skåpet och jag har satt hänglåsbeslag på dem så att de kan låsas. Skåpen är ganska rymliga och det är praktiskt för då slipper vi bära ut och in så mycket från köket.

På kortsidorna har jag monterat handtag, som jag tog från några gamla kylskåp, och de gör det lätt att flytta baren. Nertill på framsidan av baren har jag skruvat fast beslag gjorda av en gammal hatthylla och de används numera som fotstöd. N.W."

Flytbar bar terrasse
Det är mysigt med en bardisk och stolar på terrassen.

Flytbar bar terrasse
På dörrar na sitter ett hänglåsbeslag så att man kan låsa dem.


5. Trappa med dolt utrymme för dynor

"Längs ena sidan av villan har jag anlagt en stor träterrass, och eftersom tomten sluttar en del fick jag också bygga ny trappa till terrassdörren som ersättning för den gamla.

Nivåskillnaden på tomten utnyttjade jag genom att under trappan skapa ett utrymme för dynorna till utemöblerna. Trappan har byggts på ett sådant sätt att ena steget kan fällas upp.

Hela steget (plansteg och sättsteg) sitter fast i resten av trappan med gångjärn, och under steget finns det hur mycket plats som helst. När jag ska lägga undan eller ta fram dynorna fälls steget upp och en kloss sätts i spänn, så att steget inte ramlar ner.

Vi är mycket glada för förvaringsutrymmet eftersom det är dolt och ändå mitt på terrassen. Vi tar dock in dynorna på vintern. P.G."

Hyndeboks trappe terrasse
Steget kan fällas upp så att man kan lägga ner eller ta fram dynor från utrymmet.

Hyndeboks trappe terrasse
När steget är nerfällt ser trappan ut som alla andra trappor.


6. Terrass med nerfälld sandlåda

"När jag la ny terrass byggde jag in en sandlåda i den, för med sandlåda på terrassen är det lätt att hålla ett öga på knattarna.

LÄS OCKSÅ: Bygg till barnen

Jag räknade ut var sandlådan skulle placeras och sedan satte jag stenar runt kanten på den och la terrassen fram till stenarna. Utrymmet mellan de kantställda stenarna fylldes sedan med fin sand.

Jag snickrade också ett lock till sandlådan och det vilar på en träram, som jag fäste på stenkanten. Ramen och brädorna ligger i nivå med stenarna på terrassen. M.L."

Terrasse sandkasse
Sandlådan är 80 x 120 cm. De två yttre brädorna har satts fast i ramen i terrassen.

Terrasse sandkasse
Locket består av brädor som fästs på en regel på varje sida.

Terrasse sandkasse
När locket fälls ner hamnar det i nivå med stenplattorna.


7. Läckert lärkstaket ramar in terrassen

"När vår nya terrass var klar återstod endast att rama in den med ett staket. Jag beslöt att tillverka det själv så att det skulle uppfylla våra önskemål om storlek och utseende.

Staketet tillverkades av 45 x 45 mm hyvlade reglar av sibirisk lärk som sattes ihop till moduler. Varje modul består av två ramar, en större och en mindre, som är förenade med små bitar aluminiumrör. Rören har också använts för att montera modulerna mellan stolparna.

I de små modulerna sitter ett armeringsnät som avgränsar men som ändå är öppet. Näten monterades diagonalt och det var lite pyssligt för det krävdes precision att borra hål i ramen för nätet.

Det var mödan värt för nu har vi ett läckert lärkstaket som ingen annan har. Upptill på varje stolpe fäste jag en stolphatt av aluminium. M.W."

Terrasse hegn
Staketet tillverkades i moduler vars längd anpassades efter längden och bredden på terrassen.

Terrasse hegn
Modulerna monterades på stolparna med korta bitar aluminiumrör som stacks in i hål i modulerna och stolparna.

Sitter du själv inne med en god idé till altanen kan du dela med dig i Forum.

Relaterade artiklar

 • 6 TIPS: Lä på altanen

  6 TIPS: Lä på altanen

  12/04 Dåligt väder får inte sätta stopp för en mysig sommarkväll på din altan. Gör Det Självs läsare visar hur du övervinner regn och blåst.

 • Bygg själv dynlåda i TOPPKLASS

  Bygg själv dynlåda i TOPPKLASS

  07/05 Har du tröttnat på att lägga pengar på dynlådor som inte håller? Bygg själv en i toppkvalitet. Du får en som passar dig – och det är både lätt och billigt!

 • GALLERI: Lä och ljus på altanen

  GALLERI: Lä och ljus på altanen

  11/08 Hösten står för dörren! Men det är som tur är inte omöligt att förlänga sommaren. Här är de bästa projekten som garanterar fler varma sommarkvällar på altanen.

 • Kritsnöre

  Kritsnöre

  27/07 VIDEO: Om du behöver markera upp större avstånd har du ovärderlig hjälp av en snörslå.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss