Cookie- och Sekretesspolicy


11 läckra altandetaljer som du själv kan bygga

Det är den breda trappan, det eleganta räcket och de dekorativa fälten som ger din terrass både stil och klass. Här är ett antal fina detaljer som lyfter din terrass från att vara snygg till att vara unik och personlig.

Här har naturen byggts in i altanen på ett fint sätt. För man fäller självklart inte trädgårdens vackraste träd.

Det är alltid de små, små detaljerna som får de bästa terrasserna att skilja sig från mängden, som får gästerna att tappa hakan och får mannen eller kvinnan som byggde den att känna sig stolt som en tupp varje gång terrassen används.

Från tråkig till extraordinär altan

Tänk på detaljer som att varje skruv har täckts av en plugg i ett avvikande träslag eller att en del av terrassen har lyfts ett steg. Men det är små detaljer med stor effekt och det gäller att utnyttja sig av dem nästa gång du bygger en terrass.

När du ändå ska arbeta hårt och svettas i ett par veckor med att få alla brädorna att ligga snyggt och plant på ett stabilt underlag, så finns det all anledning att komma på var belysningen ska placeras eller hur räcket ska utformas för att få terrassen att skilja sig från traditionella småtråkiga lösningar.

Altantips från hela världen

Vi har kikat på terrasser från hela världen och funnit en mängd detaljer som ger stil och klass åt din terrass. Varsågod att plocka till dig av idéerna till din egen terrass. De är ofta lätta att utföra. Det är svårare att få idéerna.


1. RÄCKE Räcker skyddar mot fall och kan dessutom ge lä. Med räcket kan du sätta en personlig stil på den nya terrassen.2. TAK Ett tak behöver inte vara fast utan kan lika gärna bestå av segelduk, presenning eller folie. Det viktiga med taket är att det ger dig möjlighet att använda terrassen även när daggen faller.3. FASTA MÖBLER får din terrass att skilja sig från andra. Och eftersom du redan arbetar med träytor blir det lätt att skapa de fasta möblerna.4. TRAPPOR kan förena en terrass med både villan och trädgården, men de kan också användas till mycket annat. Utöver att vara praktriska bryter trappor de enformiga ytorna.5. RUNDA KANTER OCH FORMER är i högsta grad tillåtna. Inomhus tvingas du ta hänsyn till de fasta väggarna. Men utomhus kan du skapa vad du vill.6. EN GRILLPLATS eller en bålplats blir samlingspunkten under alla kvällar när familjen samlas på terrassen.7. BELYSNING kan förändra terrassens utseende markant när mörkret faller på. Experimentera dig fram.


8. BRYT MÖNSTRET genom att t.ex. låta ett träd växa upp igenom terrassen. Det förstärker sambandet mellan terrassen och naturen.9. PLUGGAR I KONTRASTFÄRG kan vara den detalj som lyfter en klassisk terrass från anonymiteten.10. MÖNSTER OCH FÄLT skapar liv och variation och kan användas aktivt för att leda blicken eller stegen åt ett bestämt håll.11. DÄCK I FLERA NIVÅER delar upp terrassen i flera mindre rum och gör den mer levande och så spännande att man vill utforska den närmare.

LADDA NED HELA ARTIKELN och hämta ännu fler tips – och hjälp att förverkliga dem.

LÄS OCKSÅ: TÄVLING: Dela din bästa utomhusdetalj och vinn!

Relaterade artiklar

 • GALLERI: Lä och ljus på altanen

  GALLERI: Lä och ljus på altanen

  11/08 Hösten står för dörren! Men det är som tur är inte omöligt att förlänga sommaren. Här är de bästa projekten som garanterar fler varma sommarkvällar på altanen.

 • Kritsnöre

  Kritsnöre

  27/07 VIDEO: Om du behöver markera upp större avstånd har du ovärderlig hjälp av en snörslå.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Vagnsbultar

  Vagnsbultar

  27/07 VIDEO: De här kraftiga bjälkarna sitter ihop med hjälp av en så kallad vagnsbult, som ger en otroligt stark sammanfogning.

 • Försänk skruvar i hårt trä

  Försänk skruvar i hårt trä

  26/07 VIDEO: När man lägger ett terrassgolv behöver man oftast dra i flera hundra skruvar. Det tar tid. Särskilt om man använder ett hårt träslag där man både behöver förborra och försänka skruvarna.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Altan: 11 läckra altandetaljer som du själv kan bygga
 • Altan: 11 läckra altandetaljer som du själv kan bygga
 • Altan: 11 läckra altandetaljer som du själv kan bygga
 • Altan: 11 läckra altandetaljer som du själv kan bygga

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss